Entertainment

Genesing uit die natuur uit

Michele du Plessis

Die wonderlike geur van gemmer het al menige kombuis gevul en vele disse omtower. Dit is een van die onmisbare speserye in die kombuis en daar is in feitlik elke kombuis ʼn botteltjie fyn gemmer of heel gemmer wortel. Tog, gemmer is nie net uitstekend in kos nie, dit bevat ook baie medisinale eienskappe.

Die gemmer plant is ʼn meerjarige plant wat ʼn paar voet hoog word en dra helder geel blomme. Die riet-agtige stingels vrek jaarliks en die ondergrondse risoom of wortel steel van die plant word dan geoes. Hierdie risoom is die waardevolle deel van die plant.

Soos met enige medisinale plante wat bestudeer en medies getoets word, verskil die uitwerking van persoon tot persoon. Gemmer help met verskillende probleme. Dit help om koors te beveg, bied spysverterings hulp en het ook anti-inflammatoriese eienskappe. Gemmer verbeter kardiovaskulêre gesondheid, bevorder bloedsomloop en het anti-inflammatoriese eienskappe wat artritis, chroniese inflammatoriese siektes soos osteoartritis, rumatiek, gewrigspyn en ander seer en pyn te verlig.

Dit verhoog die liggaam se produksie van speeksel en ander spysverteringstelsel vloeistof, wat `ʼn omgekrapte maag verlig en ondersteun gesonde spysvertering. Bespoediging van vertering help om die niere ‘skoon’ te hou en om gifstowwe uit die liggaam te verwyder. Dit help ook om winderigheid, oggendnaarheid en braking te verlig. Gemmer essensiële olie kan gebruik word in die behandeling van rustelose bene-sindroom te verlig. Ginger kan ook help met die voorkoming van bloedklonte en is dus baie goed om cholesterolvlakke te verlaag.

Ook opvallend is dat gemmer help met die vermindering van hoes, brongitis en ander asemhalingsprobleme. Mens ook tandpyn natuurlik behandel met gemmer deur dit te kou,  en deur die toepassing van`n nat kompres kan help om swelling en ongemak te verminder, soos byvoorbeeld by sport beserings.

Alhoewel gemmer baie eienskappe en voordele het, kan ons nie vergeet dat hierdie knol ook kontra-indikasies en newe-effekte kan hê, so jy moet altyd met jou dokter praat voor die inname van gemmer. Net so moet mense met die volgende soort toestande vermy om gemmer te eet: hipertensie, galstene, aktiewe spysverteringstelsel siektes soos Crohn se siekte, gastritis of maagsere,  farmakologiese behandelings vir sirkulasie probleme, antikoagulante en diabetes. Swanger of borsvoedende vroue moet ook altyd hul ginekoloog of spesialis raadpleeg voordat hulle gemmer as `n middel gebruik.

Die risoom kan gesny, gekap, gemaalde of vars bedien. Gemmer word ook in gemmerlim, gemmer bier, gemmer brood. Kerrie en veral Asiatiese kookkuns gebruik. Versuikerde gemmer en gemmer word in tee ook gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *